Laitoin eilen likoamaan sarviapilan siemeniä ja mungpapuja omiin astioihinsa. Tänään valutin ja huuhtelin ne siivilöissä, ja jätin ne siivilöihinsä peitettyinä itämään. Idättämisen aikana huuhtelen ituja kaksi kertaa päivässä, eli aamuin ja illoin. Ekolon mukaan sarviapilan idätysaika on 1-2 vrk ja mungpavun 3-5 vrk: https://www.ekolo.fi/info/idatysopas/25/
Päivittelen tätä kirjoitusta sitä mukaa, kun tämä idätysprosessi etenee.
Sarviapilan siemeniä laitettuna yöksi likoamaan. Yön yli lionneet sarviapilan siemenet. Nyt tuoksuu currymausteseokselta. Sarviapilan siemenet huuhdeltuina siivilässä ja jätettynä siivilään itämään. Kuvanoton jälkeen peitetty kannella. Siivilän alla on kattila.

Mungpapuja laitettuna yöksi likoamaan. Yön yli lionneet mungpavut. Lionneet mungpavut huuhdeltuina siivilässä ja jätettynä siivilään itämään. Siivilän alla on kattila ja siivilän päällä kuvanoton jälkeen kansi.
Päivitys 19.4.2020:
Yhden vuorokauden itäneet sarviapilan siemenet. Yhden vuorokauden itäneet mungpavut.
Päivitys 20.4.2020:
Sarviapilan siemenet 1½ vuorokauden idättämisen jälkeen. Mungpavut 1½ vuorokauden idättämisen jälkeen.
Sarviapilan siemenet 2 vuorokauden idättämisen jälkeen. Itäneiden kuoriin tuli jostain syystä mustaa. Mungpavut 2 vuorokauden idättämisen jälkeen.
2 vuorokauden idättämisen jälkeen poimin molemmista tarpeeksi itäneitä syötäväksi, ja loput jätin vielä itämään. Mungpavun idut maistuivat raikkailta ituilta ja vähän hernemäisiltä. Sarviapilan idut maistuivat voimakkaan ituisilta ja vähän pistävältä. Mungpavun idut ovat mielestäni hyvää syötävää ihan sellaisenaan, mutta sarviapilan idut eivät.
Kokeilin sarviapilan ituja edellisenä päivänä tehdyn kookos-kanakeiton päälle, kun kerran Ekolon sivujen mukaan “Sarviapilan idut ovat mukavan mausteisen makuisia.” Sarviapilan idut tuoksuvat selvästi currymausteseokselta, joten ajattelin niiden toimivan kanakeiton mausteena pinnalle ripoteltuna. Lopputulos oli, että ei toimi. Sarviapilan iduista ei tullut kanakeiton päälle ripoteltuna mitään mausteista hyvää makua, vaan vain sitä voimakasta ituista makua ja vähän pistävyyttä. Nyt en sitten tiedä, mitä edes tekisin koko sarviapilan iduille, koska sellaisenaan eivät ole hyviä ja en keksi, mitä ruokaa ne parantaisivatkaan. Toiste en taida sarviapilaa idättää, joten jatkossa jätän sarviapilan vain maustekäyttöön. Mungpapuja idätän kyllä jatkossakin.
Päivitys 21.4.2020:
3 vuorokauden idättämisen jälkeen totesin itujen olevan valmiita. Siirsin ne jääkaappiin. Mungpavun ituja on kiva syödä sellaisenaan, sarviapilan ituja ei. Mies tosin näytti syövän niitäkin muun ruuan seassa ilman ongelmia. Mungpavut ennen jääkaappiin siirtämistä yritin kylvettää tämän ohjeen mukaan: http://eilistapaistoa.blogspot.com/2012/10/mungpavun-ituja.html … mutta itäneitäkin laskeutui vesiastian pohjalle niin paljon, että en nähnyt koko kylvetyshommassa mitään hyötyä.
Mungpavut 2½ vrk idättämisen jälkeen. Sarviapilan siemenet 2½ vrk idättämisen jälkeen.
Mungpavut 3 vrk idättämisen jälkeen. Sarviapilan siemenet 3 vrk idättämisen jälkeen.
Mungpavun iduista osa jäi siivilän reikiin jumiin. Seuraavalla kerralla kannattaisi siis käyttää isompi- tai pienempireikäistä siivilää, jossa reiät eivät olisi idun kokoisia noin 1 mm levyisiä. Mungpavun ituja lähikuvassa.
Päivitys 26.4.2020:
Idätin uuden satsin mungpapuja. Tällä kertaa idätin ne reikäkattilassa, jossa on n. 2-3 millimetrin levyisiä reikiä. Tämä osoittautui hyväksi ideaksi, koska niihin reikiin idut eivät jääneet jumiin. Ihan muutama papu kyllä jäi niihin reikiin jumiin, mutta jumiin jääneitä oli niin vähän, että ne eivät haitanneet. Jatkossakin siis taidan tehdä idätykset samassa reikäkattilassa. Silloin vältyn sekä idätyspurkkien etsimiseltä että siivilään jumiin jääneiltä iduilta.
Idätettyjä mungpapuja reikäkattilassa. Tältä näytti reikäkattilan alapuolelta. Helposti irronneet idut siirrettyinä lasivuokaan säilytykseen.
