Viinimarjamehu eli herukkamehu keittämällä ilman mehumaijaa

Punaherukkamehu pakastemarjoista.

Alla on ohje, jolla on helppo tehdä mehu viinimarjoista eli herukoista kattilassa ilman mehumaijaa. Viinimarjamehuun eli herukkamehuun voi käyttää ainakin punaherukoita, mustaherukoita, valkoherukoita ja viherherukoita. Voi laittaa kerralla joko yhtä herukkalajia tai sekoituksen useampaa. Herukat voivat olla pakastettuja tai tuoreita, tai sekoitus kumpaakin. Tämä resepti tarvitsee vain herukoita, kattilan, vettä, siivilän sekä mielellään sokeria makeutukseen.

Viinimarjamehu eli herukkamehu keittämällä ilman mehumaijaa

herukoita

vettä

Laita herukat riittävän isoon kattilaan, jossa on paljon tilaa kuohumiselle. Herukoista ei tarvitse perata ensin pois oksia, lehtiä tai muita herukkapensaan roskia. Jos herukat ovat pakastettuja, ne on parasta laittaa kattilaan jäisinä ja peittää heti kylmällä vedellä, koska silloin maku säilyy parhaiten.

Lisää kattilaan kylmää vettä sen verran, että marjat peittyvät. Kun veden laskemisen on lopettanut, pakastemarjat voivat nousta pintaan, mutta se ei haittaa.

Kiehauta. Muodostuvaa vaahtoa voi nostaa lusikalla pois, mutta se ei ole välttämätöntä. Kun on kiehahtanut, keitä kovalla lämmöllä 10 minuuttia.

Ota sopivan kokoinen tiheä siivilä ja sen alle riittävän kokoinen kattila mehun valumista varten. Jos haluaa täysin kirkasta mehua, voi vuorata siivilän harsokankaalla, mutta se ei ole välttämätöntä. Kaada marjat mehuineen siivilään. Anna mehun valua rauhassa siivilän läpi alla olevaan kattilaan. Jos mehusta haluaa kirkasta, marjoja ei kannata tässä vaiheessa painella. On hyvä antaa mehun valua rauhassa noin puoli tuntia, kunnes mehua ei enää valu eikä tipu.

Siivilän läpi valunut mehu on herukkamehutiivistettä. Herukkamehutiivisteen laimennan yleensä suhteessa 1:6, eli 1 osa herukkamehutiivistettä ja 6 osaa vettä. Sopivaksi laimennettuun mehuun sekoitan sokeria 10 grammaa per 100 grammaa laimennettua mehua, eli 100 grammaa (noin 1 1/5 dl) per litra. Kylmänä juotavaksi tarkoitetut mehut laimennan ja makeutan valmiiksi kannuun, ja annan mehun tasaantua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin, mieluiten yön yli.

Herukkamehutiivistettä voi säilyttää joko jääkaapissa tai pakastimessa. Jos haluaa säilyttää pitkään (viikkoja tai yli) ja haluaa mehun säilyvän saman vahvuisena ja saman makuisena, suosittelen pakastamaan mehut tiivisteinä pienehköissä pakastusrasioissa tai -pulloissa. Herukat ovat happamia marjoja, joten herukoista tehty mehu voi säilyä jääkaapissa tiiviisti suljetussa puhtaassa astiassa homehtumatta kuukausiakin, mutta maku yleensä kuukausien jääkaappisäilytyksen aikana voimistuu ja raikkaus voi kadota. Jos haluaa säilyttää pitkään jääkaapissa, silloin kannattaa kuoria pois kaikki vaahdot, mitä muodostuu.

Mustaherukkamehu pakastemarjoista.

Samalla tavalla voi tehdä mehun muistakin marjoista tai sekoituksen sekalaisista marjoista, sopiva laimennussuhde vain voi olla eri. Esimerkkejä:

Samalla tavalla voi tehdä mehua kattilassa keittämällä myös hedelmistä, mutta niitä voi olla tarpeen esikäsitellä enemmän. Katso esimerkiksi:

Vastaa