Munakeitto – nopea kolmen raaka-aineen keitto

Yksinkertainen munakeitto on ehkä maailman nopein keitto. Liemi kiehautetaan, siihen vispataan munaseos, joka kypsyy lähes heti valkoisiksi pehmeiksi säikeiksi, ja sitten päästäänkin jo heti syömään. Kerrassaan nerokasta! Tämä on yksi nopeimpia keittoja, ja myös yksi nopeimpia tapoja kypsentää kananmunia. Ja niin helppoa, kun tähän yksinkertaiseen versioon tarvitaan vain lientä, munaa ja suolaa.

Kun googlaa munakeiton englanninkielisellä nimellä eli Egg drop soup, löytyy muunkinlaisia reseptejä. Kiinalaisiin versioihin käytetään soijakastiketta, inkivääriä ja kevätsipulia, joissakin resepteissä myös sieniä. Italialaisessa versiossa, jota kutsutaan myös nimellä stracciatella, taas muniin sekoitetaan raastettua parmesaania. Joissakin resepteissä lisätään myös pinaattia, persiljaa tai muuta vihreää. Monissa resepteissä keitto suurustetaan maissitärkkelyksellä.

Itse kuitenkin pidän eniten tästä kaikista yksinkertaisimmasta versiosta. Munasäikeet maistuvat tässä neutraaleilta ja tuntuvat pehmeiltä suussa. Keitto maistuu siltä, miltä liemi maistuu, joten tässä yksinkertaisessa versiossa kannattaa käyttää sellaista lientä, joka maistuu hyvältä jo sellaisenaan. Minä käytin nyt liemenä eilen keittämääni ankkalientä , joka tosiaan on hyvänmakuista ihan sellaisenaan enkä sen makua millään halua peittää, joten tämä munakeitto on juuri hyvä sellaiseen, missä liemen oma maku saa loistaa. Kuitenkin yhtä hyvin tähän sopisi muukin hyvänmakuinen liemi. Jos taas käyttää ei-hyvänmakuista lientä, silloin kannattaa lisätä ne kiinalaiset makuaineet vaikkapa tämän englanninkielisen reseptin mukaan: https://omnivorescookbook.com/chinese-egg-drop-soup/

Tämän keiton kanssa söin nyt paprika-juustovoileipiä. Minulla ei nyt ollut tuoretta paprikaa, joten otin vain pakastepaprikaa sulamaan, missä ei mennyt kauan. Pakastepaprika toimi leivän päällä hyvin.

Yksinkertainen munakeitto (n. 2 lautasellista – voi tarvittaessa tuplata tai triplata)

5 dl hyvänmakuista lientä

1 kananmuna

suolaa

Sekoita pienessä kipossa haarukalla kananmuna ja suola (itse käytin tähän kananmunamäärään 1/3 maustemittaa suolaa). Kiehauta liemi. Liemen kiehuessa kaada munaseos liemeen koko ajan kierrevispilällä vispaten. Alle minuutissa liemessä alkaa näkyä jotain valkoista – silloin ota kattila pois levyltä, ja tarjoa heti. Lisää tarvittaessa suolaa. Keiton päälle voi ripotella tuoretta persiljaa tai muuta tuoretta yrttiä, jos on.

Vastaa