Sipuli-halloumipasta karamellisoidusta sipulista ja paistetusta halloumista

Jääkaapissani sattui olemaan tähteinä karamellisoitua sipulia ja paistettua halloumia. Tein niistä sitten tällaisen ihanan sipuli-halloumipastan. Keitin pastaa, lisäsin karamellisoituun sipuliin vähän sokeria ja suolaa, lämmitin tähteet mikrossa ja sekoitin pastaan tähteet paistorasvoineen. Söin tätä kahtena peräkkäisenä päivänä, ja tykkäsin tosi paljon. Yllä oikeanpuoleisessa kuvassa on annoksen päällä tuoreesta vähän kuivuneesta timjamista sen verran lehtiä, mitä sain siitä nypittyä irti. Vasemmanpuoleisessa kuvassa on annoksen päällä tuoretta oreganoa. Tämä ruoka oli tosi hyvää ilmankin yrttejä, mutta yrtit sopivat siihen päälle, kun niitä nyt oli, ja ne kruunasivat annoksen. Molemmat yrtit toimivat, mutta timjami mielestäni vielä oreganoa paremmin, koska timjamista tuli enemmän yrttistä makua, vaikka sitä olikin vähemmän.

Vastaisuuden varalle kirjoitan tähän ohjeen aivan kuin tekisin tämän alusta asti tätä ruokaa varten ilman tähteitä.

Sipuli-halloumipasta

useampi sipuli ohuina renkaina – korkeintaan sen verran kuin pannuun mahtuu yhteen kerrokseen

voita

suolaa ja sokeria

halloumijuustoa (n. 1 paketti per 200 g pastaa, jolloin tulee n. 2 hengen annos)

vaaleaa pastaa esim. tagliatelle

(tarjoiluun halutessa tuoreita yrttejä jos on – erityisesti tuore timjami on tosi hyvää tässä)

Kuumenna isolla paistinpannulla kimpale voita, ei haittaa vaikka se näyttäisi paljolta. Lisää voihin ohuet sipulirenkaat ja sekoita. Laita hellan levy matalimmalle ei-nollalle, ja anna olla, kunnes sipulit ovat karamellisoituneet. Välillä voi käydä sekoittamassa, mutta ei missään nimessä koko ajan. Sipulit ovat karamellisoituneet riittävästi, kun ne ovat kauttaaltaan ruskeita kiiltäviä ja kutistuneet merkittävästi. Varaa siihen aikaa tunti, mutta joskus voi olla valmista jopa kymmenessäkin minuutissa. Kun sipulit ovat karamellisoituneet, ripottele niihin vähän suolaa ja vähän enemmän sokeria. Karamellisoituneet sipulit ovat makeita ilmankin sokeria, mutta lisätty makeus sopii hyvin yhteen halloumin kanssa. Sipulit voi tarvittaessa säilyttää jääkaapissa ja lämmittää ennen käyttöä uudelleen esim. mikrossa. Säästä sipulit paistorasvoineen.

Leikkaa halloumit pieniksi kuutioiksi. Valitse sellainen paistinpannu, johon halloumikuutiot maistuvat yhteen kerrokseen, tai paista useammassa erässä. Paista halloumikuutiot molemmin puolin ruskeiksi voissa tai öljyssä. (Paistinpannun sijaan halloumikuutiot voi myös kypsentää 200-asteisen uunin keskitasolla leivinpaperin päällä n. 45 min, kunnes pinnassa on väriä. Ennen uunia kannattaa pirskotella vähän öljyä halloumikuutioiden päälle. Uunissa halloumikuutioiden mausta tulee paahteisempi, tiiviimpi ja suolaisempi, ja sellaisenakin ne sopivat hyvin pastaan.)

Keitä pasta kypsäksi suolatussa vedessä. Itse laitan pastan keitinveteen 10 g suolaa (2 tl) per litra vettä. Kaada pastasta keitinvesi pois, mutta ota sitä varmuuden vuoksi vähän talteen.

Kun kaikki ainekset ovat valmiita ja on aika syödä, sekoita keskenään kypsä pasta, karamellisoitua sipulia paistorasvoineen ja ruskistetut halloumikuutiot. Aineksien suhteet on hyvä olla sellaiset, että joka haarukalliseen riittää pastaa, sipulia ja halloumia. Ylimääräiset karamellisoidut sipulit voi tarvittaessa säilyttää jääkaapissa ja käyttää esim. leivän päällä, liharuokien lisukkeena, munakkaissa, lihamureketaikinassa tai ranskalaisessa sipulikeitossa, jos karamellisoitua sipulia on paljon.

Jos paistorasvaa ei ollut paljon, sekoita mukaan tarvittaessa öljyä sen verran, että pasta kiiltää. Pastan keitinvettäkin voi lisätä vähän sitomaan rasvoja tasaisemmin pastan ympärille. Ylläolevista kuvista oikeanpuoleisessa on mukana vähän pastan keitinvettä, vasemmassa ei. Maussa en huomannut eroa, mutta vasemmassa rasvaa jäi vähän enemmän lautasen pohjalle.

Sekoittamisen jälkeen ruoka on valmis tarjottavaksi. Tuoreet yrtit päällä on kivoja, mutta ei pakollisia. Sopii myös uudelleenlämmitettäväksi.

Muita hyviä pastaruokia:

Vastaa