Perunaviipaleet uunissa – helppo ja herkullinen perunalisäke

Uunissa paahdetut perunaviipaleet.

Tätä yksinkertaista perunalisäkettä voidaan kutsua monella eri nimellä: perunaviipaleet uunissa, perunasiivut uunissa, viipaleperunat uunissa, siivutetut perunat uunissa, viipaloidut perunat uunissa, paahdetut perunaviipaleet, uunipaahdetut viipaleperunat, uunissa paahdetut perunaviipaleet. Kutsui sitä millä nimellä tahansa, kyseessä on todellakin helppo ja herkullinen perunalisäke, jota voin lämpimästi suositella. Perunat, öljy ja suola ovat kaikki raaka-aineet, mitä tähän tarvitaan. Välineiksi tarvitaan uuni, uunipelti ja leikkuuveitsi – ja halutessa leivinpaperi ja kuorimisveitsi.

Perunaviipaleet uunissa

perunoita 2-3 kpl per syöjä tai sen verran kuin pellille mahtuu perunaviipaleita

öljyä

suolaa

Perunat voi kuoria tai jättää kuorimatta. Kuorimattomat kannattaa olla hyvin pestyjä ja kuivattuja.

Leikkaa perunat viipaleiksi. Viipaleiden paksuus on makuasia. Mitä paksummat viipaleet, sitä kauemmin niillä kestää kypsyä, sitä enemmän tulee pehmeää sisusta, ja sitä enemmän perunaa mahtuu yhdelle pellille. Mitä ohuemmat viipaleet, sitä nopeammin ne ovat valmiit, sitä suurempi osuus niissä on rapeaa paistopintaa, sitä vähemmän perunaa mahtuu yhdelle pellille, ja sitä herkempiä viipaleet ovat palamaan. Itse suosin muutaman millimetrin paksuisia perunaviipaleita, jolloin perunaviipaleissa on hyvin sekä herkullista rapeaa paistopintaa että pehmeää mehevänmakoisaa sisusta. Muutaman millimetrin paksuiset perunaviipaleet kypsyvät 225-asteisessa uunissa 25 minuutissa. Perunoiden päädyt kannattaa jättää vähän muita viipaleita paksummiksi, koska ne ovat herkempiä kärähtämään.

Asettele perunaviipaleet leivinpaperoidulle tai voidellulle uunipellille niin, että perunaviipaleet eivät koske toisiinsa. Valuta kauttaltaan päälle öljyä (esim. 2 rkl). Sivele öljy kaikkien perunaviipaleiden pintaan esim. sormilla tai pullasudilla. Ripottele päälle suolaa.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinnat ovat saaneet väriä ja perunat kypsiä, mutta eivät vielä palaneet. Kypsymisaika riippuu perunoiden paksuudesta. Superohuiden tilanne kannattaa tarkistaa jo 15 minuutin jälkeen, muutaman millimetrin paksuisten tilanne 25 minuutin jälkeen, ja sitä paksumpiem tilanne 30 min jälkeen.

Tämä on hyvä perunalisäke esim. pihville, muille liharuuille, kanalle, kalalle ja makkaralle. Hyvää sekä kastikkeen kanssa että ilman. Parhaimmillaan tuoreena.

Vinkki: Perunaviipaleille voi halutessa lisätä muitakin mausteita kuin suolaa. Niitä voi lisätä joko ennen tai jälkeen paiston, joko koko määrälle tai vain osalle perunaviipaleista. Perunaviipaleille sopii mausteeksi ainakin mustapippuri, sipulijauhe, paprikajauhe, valkosipulijauhe ja yrtit.

Annos perunaviipaleita, broilerin jauhelihapihvejä ja rucola-kermaviilikastiketta. Paahdetut perunaviipaleet ovat tässä käännettyinä alapuoli ylöspäin.

Muita perunaan liittyviä kirjoituksia:

Vastaa